Ev Dünya BILIM INSANLARINA GÖRE EN SAĞLIKSIZ MEYVE SUYU

BILIM INSANLARINA GÖRE EN SAĞLIKSIZ MEYVE SUYU

ile Hazal Aykaç

Reklam

Güneybatı Ontario Üniversitesi’nden (Kanada) araştırmacılar yeni bir çalışma yayınladı. Buna göre, greyfurt suyu ile birlikte 43 ilaç ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Reklam

2008 yılında listede sadece 17 ilaç varken, şimdi komplikasyon riskinin çok daha yüksek olduğu görülüyor.

Çalışmanın yazarlarından Profesör David Bailey, “Ölüm olasılığı düşük olabilir, ancak riskler küçümsenmemelidir” diyor. “Doktorlar, bir dizi yeni ilacın sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinin farkında olmalı ve hastalarını bilgilendirmelidir.

Greyfurt suyu, ilaçların normal çözünmesine müdahale eden, toksisitelerini artıran ve vücut üzerinde etki etme şekillerini etkileyen furanokumarinler içerir. Bu da aşırı doza veya daha ciddi yan etkilere yol açabilir. Özellikle kalp sorunları, böbrek yetmezliği, kas yetmezliği, nefes darlığı ve hatta trombüs oluşumu meydana gelebilir.

Greyfurt suyu ile birlikte kullanıldığında yan etkilere neden olabilecek bazı ilaçlar arasında statinler (kolesterolü kontrol etmek için kullanılır), belirli antibiyotik türleri, yüksek tansiyonu tedavi eden ilaçlar, antikonvülsanlar ve bağışıklık sistemini yöneten ilaçlar bulunur.

Tüm insanların ilaçları greyfurt suyu ile birleştirmeye aynı şekilde tepki vermediğini unutmamak önemlidir. Bununla birlikte, olası risklerden kaçınmak için, gıda ile olası ilaç etkileşimlerini doktorunuzla görüşmeniz önerilir. Sağlığınızın ve güvenliğinizin bir öncelik olması gerektiğini unutmayın.

Sonuç olarak, greyfurt suyunu seviyorsanız ancak belirtilen ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, doktorunuza sizin için güvenli olup olmadığını sorun. Aksi takdirde, olası komplikasyonları önlemek için başka bir meyve içeceği seçebilirsiniz. Sağlık bakımı bilgi ile başlar!

Şunlar da hoşunuza gidebilir