Ev Doğa Bu yılan başlı balık, havayı soluyabilir ve karada kayabilir

Bu yılan başlı balık, havayı soluyabilir ve karada kayabilir

ile Hazal Aykaç

Reklam

Bugüne kadar bilim, 35 binden fazla balık türünün varlığını biliyor. Birçoğu dikkat çekici değil — sadece suda yüzüyorlar ve böcekler, algler ve küçük organizmalarla besleniyorlar. Ancak bu geniş hayvan grubunda, varlığına inanması zor olan benzersiz yaratıklar da var. Örneğin, Asya sularında balıklar ve yılanlar arasında bir haç olan yılanbaşları vardır. Gerekirse karada hareket edebildikleri ve oksijeni doğrudan havadan çıkarabildikleri için çok dayanıklıdırlar. Son zamanlarda, yılanbaş balığı tarihte dördüncü kez Amerika Birleşik Devletleri’nde yakalandı ve bu haber çevrecileri alarma geçirdi. Gerçek şu ki, bu yırtıcı yaratıklar kendileri için doğal olmayan bir ortama girdiler ve yerel balıklara saldırmaya başladılar.

Reklam

Yılan başlı balıklar kimdir
Yılanbaşlılar (Channa argus), görünüşte yılanlara çok benzeyen eşsiz balıklardır. Orta kısımda silindirik bir şekle sahip olan ve kuyruğa daha yakın düzleşen uzun bir gövdeye sahiptirler. Bu balığın başı büyüktür ve şekli gerçekten bir yılanın kafasına benzer. Bu yaratığın gövdesi kahverengiye boyanmıştır ve yılanlara benzerliği artıran piton gibi koyu bir desene sahiptir. Yılan kafasının uzunluğu 1 metreye ulaşabilir ve kütle bazen 10 kilogramı aşabilir.

Yılana benzeyen balıkların anavatanı Asya’nın tatlı su rezervuarlarıdır. Örneğin, milyonlarca yıldır Yangtze Nehri’nde yaşadılar. Bugün Rusya topraklarında bile yakalanabilirler: Ussuri ve Razdolnaya nehirlerinin yanı sıra x Hasan ve Hanka göllerinde bulunurlar. 2013 yılında yılanbaşlar ABD topraklarında yakalandı ve bu büyük bir sürpriz oldu. Karada hareket etme yetenekleri nedeniyle yayıldıklarına inanılıyor.

Şunlar da hoşunuza gidebilir