Ev Ev Dökme demir tavadan pas nasıl temizlenir: En iyi 9 çözüm ve ipucu

Dökme demir tavadan pas nasıl temizlenir: En iyi 9 çözüm ve ipucu

ile Hazal Aykaç

Reklam

En basit yemekler, dökme demir tavada pişirilirse özel bir tat kazanır. Bazı yetişkinlerin çocukluklarında yemeklerin ne kadar lezzetli olduğunu nostaljiyle hatırlamasına şaşmamalı. Sır, özel bileşenlerde değil, dökme demir kaplarda pişirmede yatmaktadır. Modern malzemeler yüksek teknolojili ve kullanımı kolaydır, ancak yemeklerin tadı aynı değildir. Bununla birlikte, dilerseniz eski “büyükannenin” tavalarını alabilirsiniz – çok dayanıklıdırlar. Tek sorunları paslı lekelerin ortaya çıkması olarak kabul edilebilir. Dökme demir tavayı pasdan nasıl temizleyeceğimizi anlayacağız, böylece tekrar pişirebilirsiniz.

Reklam

Dökme demir tavada neden pas belirdi
Dökme demir, demir ve karbon alaşımına denir. Demirli metallere aittir ve korozyona karşı koruyucu katkı maddeleri yoktur. Üretim sürecinde metal üründe gözenekler belirir. Onları kapatmak için bulaşıkların yüzeyi ince bir koruyucu filmle kaplanır. Hasar görürse metal paslanmaya başlar. Bu süreci neyin tetiklediğini listeleyeceğiz.

Aşındırıcı maddelerin yüzeye girmesi: alkali veya asidik çözeltiler.
Bulaşıkların zamansız yıkanması. Hazırlandıktan hemen sonra temizlenmesi gerekir. Yiyecek artıklarıyla uzun süreli temas veya suyla ıslatma eşit derecede yararlı değildir: her durumda metal paslanmaya başlar.
Yanlış bakım. Agresif kimya ve sert aşındırıcıların kullanılması korunmasız alanların ortaya çıkmasına neden olur. Suyla temas ettiklerinde üzerlerinde korozyon görülür.
Yanlış depolama. Bulaşıkları dolaba koymadan önce mutlaka bir bezle kurulayın. Bir damla nem bile kalmamalıdır. Tavanın saklandığı yer kuru olmalıdır. Aşırı nem onun için çok zararlıdır.
Nadir kullanım. Dökme demirden yapılmış kaplar sürekli kullanım için tasarlanmıştır. Eğer “boşta” duruyorsa, paslı lekelerle kaplıdır. Bunun olmasını önlemek için periyodik olarak çıkarılmalı ve yağlanmalıdır.
Düşük kaliteli malzeme. Vicdansız üreticiler metalden tasarruf edebilir. Eğer öyleyse, ürün uzun süre dayanmayacaktır. Bu nedenle bulaşıkları satın alırken dikkatlice incelemeye değer. Güvenli bir tutamak ile ağır olmalıdır. Metal akıntı olmadan pürüzsüzdür. Tanınmış üreticilerin bir ürününü satın almak daha iyidir. Bu nedenle, düşük kaliteli bir ürün alma olasılığı daha düşüktür.

Dökme demir tavayı pasdan nasıl temizlersiniz
Dökme demirden yapılmış bir tava çok kaprisli gibi görünebilir ve bakımdaki en ufak hatalarla üzerinde kırmızı lekeler beliriyor gibi görünebilir. Aslında durum böyle değil. Dökme demirden yapılmış ürünler çok pratiktir ve bakımı kolaydır. Ayrıca temizlenmesi oldukça kolaydır. Dökme demir tavadan pası nasıl çıkaracağımızın en etkili yollarını analiz edeceğiz.

Mekanik temizlik
Metal üzerinde, ürünün çalışması sırasında doğal olarak oluşan veya pişirme işlemi sırasında uygulanan koruyucu bir tabaka vardır. Her durumda, paslı lekelerin varlığında, bu katmanın bütünlüğünün ihlal edildiğinden emin olabilirsiniz. Pas sadece korunmasız alanlarda görülür. Üzerlerinde koruyucu bir film oluşturmadan önce paslı izleri çıkarmanız gerekir. Mekanik temizlik yardımcı olacaktır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir